torstai 26. lokakuuta 2017

Kaiku -matto

Taas on puilta tipahtanut pari uutta mattoa. Tällä kertaa tein jotain hieman erillaista, sillä sidoksena on pohjalainen kilpikangas. Tuolla sidoksella en ole aikaisemmin kutonut muuta kuin koulussa pienen kokeilutilkun pellavasta. Ei ehkä ihan sama asia kuin tehdä mattoa. Jos kuitenkin on tehnyt esimerkiksi ruusukkaalla tai muulla kudekuviollisella sidoksella mattoa, ei tämä siitä juurikaan eroa. Pohjalla menee koko ajan palttina ja kuviopolkusilla muodostuu kuviota rakenteen mukaan. Koko 88cm x 2,6mMaton rakenne on itseni suunnittelema ja todella yksinkertainen. Muistan kuinka viimeisinä päivinä koulussa ennen valmistumista istuin vielä koneella suunnittelemassa muun muassa tätä mallia. Taisin alunperin haluta tehdä jotain hieman erikoisempaa, mutta eihän siitä pienessä kiireessä tullut mitään hienoa aikaan, joten päädyin tähän. Tähän mattoon en halunnut hapsuja sillä koin, että ne eivät olisi sopineet ulkonäöllisesti. Alunperin ajattelin, että olisinn vain solminut hapsut niin, että hapsut jää piiloon solmujen alle. Ja niin teinkin. Se ei kuitenkaan ollut lopulta mitenkään kovin siisti viritelmä, sillä lankojen päät jäi vähän törröttämään väleistä. Aloin miettimään, että ei se kyllä siistimmäksikään muutu käytössä. Piti siis käyttää luovaa ajattelua, että sain pelastettua tilanteen. 

Otin siis pitkän pätkän kuviokuteena käyttämääni trikoota ja suuripäisen neulan, josta kude juuri ja juuri mahtui läpi. Sitten vain kiersin kudetta kalalankaisen reunan ympärille. Ei mitenkään kaikista helpoin tapa päätellä mattoa. Pariin kertaan taisin jopa kirota, että en enää koskaan tee näin tyhmästi, että jos en halua hapsuja, teen päärmeen. En kuitenkaan olisi niin varma, ettenkö oikeasti tekisi sitä uudestaan. Niinhän sitä aina sanotaan, että "älä koskaan sano ei koskaan." 
Tästä matosta en nyt laita rakennetta, koska mulla ei sitä ole koneella eikä muutenkaan nyt saatavilla. Seuraaviin mattoihin sen kuitenkin teen, niin niistä saa sitten osviittaa miten tääkin on tehty. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti