torstai 12. tammikuuta 2017

Pitkät raitasukat

Jälleen hieman näitä vanhempia tekeleitä, eli melkein 3 vuotta sitten valmistuneet ihanan värikkäät, pitkävartiset sukat. 


Lanka on ihan 7 veljestä keskiharmaata (043), vaaleanvihreä (319), oliivin vihreä (?), tumma metsän vihreä (391), sininen (187), harmahtavampi sininen (160), vaaleanliila (721), vaaleanpunainen (522) 

Puikot 3,5

Mitat: koko noin 40, varren pituus n. 34,5 cm

Ohje: Jokainen raita on 4 kerroksen paksuinen, ja väriraitoja tulee aina 3/ väri. Väri järjestys lueteltu langoissa. 

Luo harmaalla langalla 64 silmukkaa, 16/ puikko. Neulotaan *1o 1n* joustinta 14 kerrosta. Jatketaan sileää neuletta kunnes varren pituus on 16 cm. 

Aloita varren kavennukset: *1. puikon alussa 1o ja 2o yht. 4. puikon lopussa tehdään ylivetokavennus (nosta silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka, ja nosta nostettu neulotun yli) kun silmukoita on jäljellä 3, neulotaan viimeinen silmukka oikein.* Toista kavennukset joka neljäs kerros, kunnes jäljellä on 48 silmukkaa, jaa silmukat tasan eli 12s/ puikko.  

Tee joustinta nilkkaan kun olet neulonut viidennellä värillä 1 raidan ja harmaalla 2 kerrosta. Neulo *1o 1n* joustinta 8 kerrosta. 

Aloita kantatilkku neulomalla 1. puikon s:t 4.puikolle (=24s.) Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ, nosta 1.s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ, *nosta 1s neulomatta, neulo 1s oikein*. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 13 kertaa (=26 krs.). 
Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapään kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aijemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 8 silmukkaa. Tee yliveto kavennus ja käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo 8s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo kunnes on jäljelä 7s, tee yliveto kavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 10 s. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (5,5).

Poimi sitten vapaalle puilolle kantalapun vasemmasta reunasta 15 s. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein 1. puikolle. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat joustin neuleena. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 15 s ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein 4. puikolle.
Jatka 2. ja 3. puikollajoustinta saman verran, kuin ennen kantapäätä. Jatka 1. ja 4. puikolla sileää ja tee  

kiilakavennukset: neulo 1. puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja 4. puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikei yhteen. Neulo kavennukset joka toinen kierros. Kun kaikilla puikoilla on 12 s lopeta kavennukset. Jatka kunnes olet neulonut viimeisellä värillä 1 kokonaisen raidan ja yhden kerroksen (kantapaan jälkeen neulottu yhteensä 43 kerrosta). 

Aloita kärkikavennus: jokaisen puikon lopussa neulotaan 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Toista joka toinen kerros, kunnes jokaisella puikolla 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerros. Kun silmukoita on jäljellä 8, katkaise lanka a vedä se silmukoiden läpi, päättele huolellisesti.

Näin, jos joku pysyi mukana selityksissä, niin raidoitukset menee tasan niin, että kärki ja kantapää ovat harmaat. Jos haluaa tehdä eri kokoisia, helpointa on siirtää kantapää johonkin toiseen väliin.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti